Raketroomsoep met gerecycleerde broccolistronk

‘Raketsla’ is een andere naam voor verschillende Rucola-achtige bladgroenten, in dit geval de grote zandkool of doorlevende wilde rucola (Diplotaxis tenuifolium), die hier rond Antwerpen in het wild te vinden is (helaas dikwijls op plaatsen die waarschijnlijk te vervuild zijn om te plukken voor consumptie) maar die ook al van in de tijd van de Romeinen gegeten en gekweekt wordt voor dat doel in Zuid-europa.

De smaak is gelijkaardig aan maar een stuk pikanter dan die van de  zwaardherik (Eruca sativa) die meer frequent verkocht wordt onder de naam ‘Rucola’ (een oude naam die wetenschappelijk gezien niet meer geldig is trouwens). In de tuin heeft hij het voordeel dat hij doorlevend is.

Raketsla-groenten zijn heel bruikbaar om een variant op waterkers-soep mee te maken. Let wel op om er niet teveel van te gebruiken, want het vreemde bitter-achtige aroma kan overheersen op een onaangename manier. Mixen met meer neutrale saladegroenten, ajuin en aardappel is een optie, maar ik had geen andere saladegroente meer, en wel een zakje met grote zandkoolblad dat op moest…

Wel had ik iets wat veel mensen weggooien: een grote stronk van broccoli, waarvan de bloemkooltjes in een andere schotel gebruikt waren. Over het algemeen is de kern van de stronk van een broccoli heel eetbaar, een beetje vergelijkbaar met koolrabi. Gewoon schillen en in blokjes snijden en je kan ze toevoegen aan verschillende gerechten met gemengde groenten. In deze soep was het een heel goede aanvulling omdat de heel zachte koolsmaak een goede opvulling is bij de veel karakteristieke raketsmaak, terwijl beide toch van dezelfde familie zijn en dus wel wat gelijkaardig zijn!

Merk op dat het pikante van zowel waterkers, zandkool als gewone koolsooten (en zelfs mierikswortel) verdwijnt bij het koken. Dit komt omdat de smaak afkomstig is van mosterdglycosiden die heel vluchtig zijn, en verdampen onder het kookpunt van water. Een beetje gehakte blaadjes toevoegen achteraf kan een goede manier zijn om het pittige terug toe te voegen!

Op zich is het volgende soep een simpel soepje voor het winterhalfjaar.

Bram’s Raketroomsoep

ingrediënten:
een handje raketsla
2 middelkleine aardappels
1 ajuin
1 stronk van broccoli
groentebouillon
een half glas melk
peper, zout, tijm

Schil de broccoli-stronk en snij de kern in kleine blokjes. Schil de ajuin en de aardappels, snij ze in kleine stukjes, en laat ze allemaal samen met de fijngehakte blaadjes raketsla sudderen met een beetje water totdat de (deksel op de kookpot zetten) Voeg anderhalf blokje bouillon toe, en peper, tijm en zout naar smaak.

Wanneer de aardappel gaar is wordt alles gemixt met een staafmixer, en de soep wordt aangelengd en terug aan de kook gebracht. Even laten doorkoken.

Voor het opdienen melk toevoegen en een klein beetje laten afkoelen.

(De soep ik lekker met croutons: stukjes boterham in boter bakken tot ze knapperig zijn. Wat lookboter bij de boter geeft een nog lekkerder resultaat!)

smakelijk

Bram

Advertenties
3 reacties
 1. Geweldig recept. Ik noem al die wilde raketachtigen kres, als tuinkres, veldkres. We zeggen kers, maar kres is duidelijker raket kan ook. Al die pittige mosterdsmakende blaadjes zijn lekker in soep en stamppotjes.

  • brambonius zei:

   ‘kres’ zou een Nederlands woord kunnen zijn etymologisch gezien, in andere talen zijn de letters idd omgedraaid (cresson, cress) terwijl wij tuinkers, waterkers, veldkers hebben voor dat soort pikante kruisbloemigen. Veldkers is vreselijk om te verzamelen als je veel zou gebruiken, maar is lekker om eiersla mee te maken. (Zoals je tuinkers zou gebruiken)
   Raket zou ik gebruiken voor echte raketsoorten (Sisymbrium ssp., maar die heb ik nog niet in de keuken gebruikt) of voor Rucola-achtige slagroenten. De grote zandkool met zijn pikante smaak valt dan midden in de deelverzameling…

   • ja, raket en kres zijn twee mooie Nederlandse benamingen. Invoeren! Maar er zit wel enige overlap tussen. Als ze echt die pikante mosterdsmaak hebben zoals mierik, radijs en veldkers zouden we kres kunnen gebruiken, en als ze meer nootachtig smaken zoals rucola, dan raket.

    Maar zolang het kleine onkruidplantjes in de moestuin zijn, zie ik geen verschil en eet ik ze gewoon op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: